HomeMagazin10.330 KİLOMETRELİK ‘SAĞLIK’ YOLCULUĞU

10.330 KİLOMETRELİK ‘SAĞLIK’ YOLCULUĞU

10.330 KİLOMETRELİK ‘SAĞLIK’ YOLCULUĞU

Küba’da kanser hastalıkları için geliştirilen tedavi yöntemlerinin başarı oranları ve hastaların yoğun ilgisi farklı bir hizmet alanı oluşturdu.

Akşam’dan Yeliz Coşkun, hastaların Küba yolculuklarını planlayan KÜBAMED’in kurucusu İbrahim Şahin’le bu sürecin tüm detaylarını konuştu…

Dünya genelinde milyonlarca kanser hastasına umut olarak Küba’da geliştirilen aşı, bilindiği üzere Türkiye’de onkoloji uzmanlarının yazdığı reçeteyle artık bazı kurumlardan alınabiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın girişimleri sonucunda resmi kanallarla Küba’dan ithal edilmeye başlanan kanser aşısı, özellikle akciğer kanseri tedavisinde oldukça etkili. Meme, beyin, kalın bağırsak ve yumurtalık kanserleri için de önerilen aşının 1 tüp fiyatı 2 bin 800 dolar ve tedavi için ortalama 5 tüp uygulanıyor, yani tedavi 14 bin doları aşabiliyor. Ancak SGK henüz bu ücreti karşılamıyor. Küba vatandaşlarına ücretsiz uygulanan aşılar, yabancı ülke hastalarına ortalama 500 dolara uygulanıyor.

Küba’daki kanser aşısı ve kanser tedavisine Türkiye’den de büyük ilgi var. Öyle ki, bu ilgi özel bir hizmet alanını yaratmış durumda. Kanser hastalarının Küba’daki yetkili uzmanlarla iletişimini sağlayan ve süreci planlayan KÜBAMED’in kurucusu İbrahim Şahin ile hastaların Küba yolculuğunu konuştuk.

KÜBAMED’in kurucusu İbrahim Şahin, Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu ekibiyle birlikte.

ŞEFFAF HİZMET SAĞLANIYOR

İbrahim Bey, KÜBAMED nedir ve tam olarak ne yapıyor?

KÜBAMED, Küba Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışından gelen hastaların kabulünü sağlayan tek yetkili birimi ‘Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu’ (SMC) ile bire bir resmi olarak çalışan, danışmanlık ve hizmet ajansı. Küba’da tedavi görmek isteyen hasta için bu süreçte en kapsamlı hizmeti en şeffaf şekilde sağlıyor.

Küba’ya gitmek isteyen Türk hastaların KÜBAMED’e başvurusundan itibaren işleyen süreci anlatır mısınız?

Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Hastaların Küba’daki tedavi sürecine kabulü başta olmak üzere, tüm tıbbı soruların cevabını Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu (SMC) uzmanları veriyor. Süreç boyunca SMC’den aldığımız resmi cevapları hasta ve yakınlarına birebir iletiyoruz. Küba’ya gitme kararı aldıkları noktada, tüm detayları birlikte planlayarak hayata geçiriyoruz.

HASTA YOLCULUK STRESİ YAŞAMIYOR

Peki süreç nasıl işliyor?

SMC’nin hastalardan istediği tetkikler var. Bu tetkikleri istenilen haliyle SMC’ye iletiyoruz. Küba’daki uzmanlar her bir hastanın tetkiklerini tek tek inceliyor ve ortalama 4 gün içinde geri dönüş yapıyorlar. Hastalar da Küba’dan aldıkları sonuç doğrultusunda bir karar veriyorlar. Gitme kararı aldıkları takdirde, bürokratik işlemlerle uğraşmadan, stresten uzak bir seyahat geçirmelerine yardımcı olabilmek için yolculuk hikâyesini anlatan videodan, soğuk aşı çantasına, orada kullanılan internet kartı hakkında bilgilendirme, tedavilerini görecekleri hastaneyi tanıtmak ve Küba’da bireysel destek başta olmak üzere en ince ayrıntısına kadar birçok hizmeti sağlıyoruz.

Nasıl bir ülke, yolculuk süreci nasıl gerçekleşiyor?

Ülke olarak oldukça güvenli bir yer. Hava ve insanları olarak da sıcak bir ülke. 12 saatlik direkt uçuşla Havana’ya uçuş gerçekleşiyor. Büyük bir Anadolu şehri düşünün. Uçaktan inince körükte çoğu sağlık tedavisi için Amerikan’dan gelen vatandaşları taşıyan Amerikan uçaklarıyla karşılaşıyorsunuz. Havaalanına 35 dakika uzaklıkta olan ve devrimden önce 5 yıldızlı otel olan ve sonrasında tüm dünya ülke vatandaşlarını tedavi gördüğü La Pradera Internatcional de Salud Hastanesi’ne girişleri gerçekleşiyor.

5 YILDIZLI OTELDE TEDAVİ İMKANI

5 yıldızlı hastane diyebilir miyiz?

Küba’da yabancı ülke hastalarının tedavi gördüğü 3 hastane var. Bir tanesi ağırlıklı olarak deri hastalıkları üzerine, bir diğeri ise madde bağımlılığı tedavileri uyguluyor. En büyüğü ise kanser başta olmak üzere farklı türdeki hastalıkların tedavisinin gerçekleştirildiği La Pradera Internatcional de Salud. Yıllar önce 5 yıldızlı otel hizmet veren hastanede, hastalar ve refakatçileri ile birlikte yeme içme ve konaklama sorunu yaşamada, yüzme havuzu ve palmiye ağaçları arasında her gün farklı aktivitelerle stresten uzaklaşıyorlar.

2018’de yaklaşık 11 bin Türk vatandaşı Küba’ya gitti.

KOLAY VİZE ALINABİLİYOR

Küba’daki uygulamalar neden bu kadar tercih ediliyor?

Küba, 1959 devriminden sonra eğitim ve sağlık alanındaki çalışmalara öncelik vermiş bir ülke. Uzun yıllardır süren Amerikan ambargosuna rağmen biyoteknoloji, biyomedikal araştırmalar ve ilaç sanayii ve klinik araştırmalarda başarılı sonuçlar elde ediyor. Şöyle ki Amerika’dan sonra 2. Orijinal Molekül üreticisi. Sağlık alanındaki büyük başarılardan dolayı yine Amerikalılar başta olmak üzere, Avrupa, Sovyet ve Güney Amerika ülkelerinden hastalar Küba’daki tedavi yöntemlerini tercih ediyor. Tabii bir de Amerika ve İsrail’e göre çok daha kolay olarak vize alınabiliyor olması tercih edilme nedenlerinden bir tanesi.

Küba’daki tedavi yönteminin farkı ne?

Dünya Sağlık Örgütü (FDA) onaylı aşıları, sürecin kısa ve cerrahi olmaması. Faydalı olabilecekleri hastaları kabul etmeye çok özen gösteriyor. Bunun başlıca sebebi ise sağlık alanında elde ettikleri başarı oranını daha da yükseltmek.

Tedavi edilebilme kriterleri neler?

2-3-4. evre ve metastaz yapmamış hastalara Küba’da tedavi için olumlu cevaplar veriliyor.

Küba’da uygulanan tedavilerde başarı oranları yüksek mi?

Akciğer kanseriyle ilgili şuanda ortalama yüzde 65 ile 70 oranında olumlu sonuç elde ettiklerini ve bunun dışında, melanom, baş boyun, gırtlak, meme, mide, pankreas kanseri, beyin tümörleri, lenfoma ve metastatik karaciğer tedavilerinde de yüksek oranda başarılı olduklarını belirtiyorlar.

Kanser dışında başka hangi hastalıklarda tedavi yöntemleri var?

Cilt hastalıklarında, özellikle vitiligo ve sedefle ilgili olarak en etkili tedavi yöntemlerinin başında Küba geliyor.

Çocuk otizmi ve madde bağımlılığı tedavilerinde de başarılı sonuçlar elde ediliyor.