HomeMagazinYAZARIMIZ UFUK ÇOŞKUN YAZDI…VEDAT MİLOR’U DENİZ ÜRÜNLERİ Mİ HASTA ETTİ?!

YAZARIMIZ UFUK ÇOŞKUN YAZDI…VEDAT MİLOR’U DENİZ ÜRÜNLERİ Mİ HASTA ETTİ?!

YAZARIMIZ UFUK ÇOŞKUN YAZDI…VEDAT MİLOR’U DENİZ ÜRÜNLERİ Mİ HASTA ETTİ?!

Bugünkü yazıma çok duyduğumuz ve klişe haline gelmiş sloganik bir cümle ile başlamak istiyorum: Sağlıklı bir hayat için dengeli beslenme şart.

Konunun Vedat Milor ile ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim. Programlarını severek takip ettiğimiz “milli gurmemiz” Vedat Milor’dan bahsediyoruz. Bir gurme olması ilk etapta kendisinin dengeli beslendiği kabulüne bizleri götürebilir. Ancak 2015 senesinin Haziran ayında attığı tweetin deniz ürünlerindeki tehditle ilgili olduğunu hatırlatmak isterim. Sayın Milor bu tweetin de özellikle büyük balıklardaki civa oranının yüksekliğine dikkat çekerek bizleri uyarıyor: ‘Konserve ton balığı yemeyin, büyük balıklar civa zehirlenmesine sebep oluyor.’

Geçenlerde bir arkadaşımdan duydum. Deniz yosununun çok yararlı olduğunu düşünen kuzeni fazlaca yosun tükettiği için böbreklerinden birini kaybetmiş! Demek ki hiç bir ürün masum değil.

Milli gurmemizin balıklarla ilgili uyarısına geri dönelim. Hatırladığım kadarıyla Vedat Milor’un muzdarip olduğu el titreme problemi ile ilgili bir açıklaması olmuştu: Aşırı deniz ürünü tüketiminden kaynaklanan civa zehirlenmesi.

Bir beslenme ve spor uzmanı olarak böyle bir olayın kuvvetle muhtemel olduğunu biliyorum. Mesela Amerikalı doktorların yaptığı bir araştırma sonucu bize şu çarpıcı bilgileri verdi. 20 yaş altı kişilerin ton balığını kesinlikle yememesi lazım. 20-40 yaş arası kadınların da aynı şekilde hiç yememesi öneriliyor. Kadınlar açısından ton balığı ile ilgili bu uyarı başka bir araştırmada şu şekilde destekleniyor. Haftada bir porsiyon ton balığı yiyen kadınların özürlü çocuk doğurma oranı %5. Kısacası ton balığı kesinlikle masum değil!

Aslında büyük balıkların hepsi yüksek oranda civa ihtiva ediyor. Niye mi? Siyasette sıklıkla duyduğumuz büyük balık küçük balığı yer prensibi aslında okyanus hayatının kadim ve değişmez kuralıdır. Büyük balıklar küçük balıkları yer ve böylece yedikleri küçük balıklardaki civayı kendi bünyelerine katmış olurlar. Mesela bir balinada ortalama bir şehrin çöplüğü miktarınca zehir vardır. Kısacası büyük balıklarda civa ve vücudumuza zararlı diğer bazı maddeler yüksek oranda bulunmaktadır.

Sonuç olarak; Nasıl ki fazla karbonhidrat veya şeker tüketimi vücudumuza tedavisi çok zor zararlar vermekteyse aynı durum bilinçsiz şekilde tüketilen deniz ürünleri için de geçerlidir. Benden size tavsiye. Hiç bir ürünü gereğinden fazla ya da eksik tüketmeyin, küçük balık türlerini tercih edin, ton balığı yemeyin! Beslenme uzmanlarına danışın. Çünkü her vücudun kendine has özellikleri ve ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde her vücudun kaçınması ya da biraz daha fazla tüketmesi gereken besinler vardır.

Son olarak sağlıklı ve mutlu bir hayat için spor yapın.

Not:Bir sonraki yazımda nasipse dengeli beslenme konusuna devam edeceğim.