HomeMagazinUFUK COŞKUN YAZDI: RAMAZAN’DA BESLENME

UFUK COŞKUN YAZDI: RAMAZAN’DA BESLENME

UFUK COŞKUN YAZDI: RAMAZAN’DA BESLENME

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesiyle hem sahurda hem iftarda aklımızda olması gereken bir kaç ana noktaya dikkat çekmek istiyoruz.

İftar ve sahurda besin alımı aşırı olmamalı ve mümkün olduğunca alınan besinler çeşitlendirilmelidir. Meyve ve sebzeler, ekmek, tam tahıllar, patates, et, balık ve alternatif proteinli gıdalar, süt ve süt ürünleri, yağ ve şeker içeren gıdalar mümkün olduğunca çeşitli ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir.

İftara su ve çorba ile yavaş başlayın. İftar yemeğini yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yiyin. İftarda birdenbire çok su içmeyin. Uzmanlar aşırı su ile oruç bozulmaması, yemek sırasında, sonrasında ve sahurda gün boyu yetecek kadar su içilmesini öneriliyor.

Komplex karbonhidratlar uzun ramazan günlerinde enerjinin yavaş tükenmesine yardımcı olurlar. Komplex karbonhidratlar arpa, buğday, yulaf, darı, irmik, fasulyeler, mercimek, kepekli un ve basmati pirinci gibi gıdalarda bulunur.

Zengin lif içerikli gıdalar yavaş sindirilirler. Kepek, tahıl, çekirdekler, tam buğday ekmeği ve kabuklu patatesin yanı sıra, yeşil fasulye, kayısı, incir ve kuru erik başta gelen lifli gıdalardır.

Kaçınılması gereken gıdaların başında, şeker ve beyaz un gibi hızlı yakılan rafine karbonhidratlar, işlenmiş endüstriyel gıdalar (hamburger, dondurulmuş kızartmalar), kek, bisküvi, çikolata ve tatlı gibi yağlı gıdalar gelir.

Kafein içeren çay, kahve, kola da uzak durulması gereken içeceklerdir. Kafein diüretiktir ve vücudun su kaybına sebebiyet verir.

Kaybolan vitaminler için bol meyve, meyve suyu ve salata yemek önemlidir.

Uzak Durun:

– Bol yağda kızarmış gıdalar, kızarmış köfte, et, yağda yumurta

– Yüksek şeker ve yağ içeren gıdalar

– Yağlı hamur işleri, şerbetli tatlılar

– Asitli içecekler

– Kafeinli içecekler

Sağlıklı Alternatifleri:

– Izgara tavuk, et veya fırınlanmış et ürünleri

– Fırında pişmiş, az şekerli hamur işleri, haşlanmış mantı

– Az yağda yapılmış gözleme, krep

– Evde yapılmış hafif sütlü tatlılar

– Ayran (sıvı – elektrolit dengesi sağlamaya yardımcı olur)

– Meyve suları, salata