HomeMagazinDİANA GÜLER YAZDI: ERTELEME

DİANA GÜLER YAZDI: ERTELEME

DİANA GÜLER YAZDI: ERTELEME

Bu hafta size ertelemeden bahsetmek istiyorum.

Erteleme, tamamlanması gereken bir işten kaçmak veya kaçınmaktır. Erteleme sonucunda da çoğunlukla kendimizi suçlu, tembel, başarısız, yetersiz ve kaygılı hissederiz. Ara sıra hepimizin yapmamız gereken işleri ertelediği olur ama bu durum işlevselliği bozuyorsa gündelik hayat kalitesi etkileniyorsa bizim için siren sesleri çalıyor demektir.

Ertelemeyi Önlemek için 18 Öneri:

1)Hedefleri belirlemek: Hedef öncelikle basit, net ve anlaşılır olmalıdır. Karmaşık olanlar hedefin yapılabilir olmasını etkiler. İkinci olarak hedef zaman özgü olmalıdır, bunu bitirebilmek için belirli bir süre gerekir. Bu sürenin kendimiz için gerçekçi bir süre olması gerekir. 500 sayfalık bir kitabı 1 saatte bitirebilmek gerçekçilikten çok uzaktır.

2)Avantaj ve dezavantaj listesi yapmak: İstemediğiniz işi yapmanın avantajlarını çıkarmak ve ertelemenin zararlarını not almak. İkisini karşılaştırdığınızda ertelemenin dezavantajları bir hayli kabarık çıkacaktır.

3)Kendi kendinize söylediğiniz olumsuz düşünceleri not almaya çalışın. “Hiçbir şekilde bu işi tamamlamayacağım.” “Başarılı olamayacağım.” “Şuanda başlarsam yarım kalacak.” “Mükemmel olmalı yaptığım şey.”

4)Yapmadan önce gelen isteksizlik ve huzursuzluk halini engellemek için bu duyguyla çok fazla meşgul olmadan başlamaya kendinizi zorlamak. Başladıktan sonra göreceksiniz ki o duygunuz azalmaya başlamış bile.

5)Haftanın en az 3 gününde sizi zinde tutacak yürüyüşler yapmak. Bedenin rahatlaması aynı zamanda zihninde rahatlamasıdır. Bunu unutmayın.

6)Başladığınız anda o anki ortamın sessiz ve dışsal uyarıcılardan uzak olması; Ev içerisindeki bireylerin sizi bölmeyecek olması, çalan bir kapının sizin çalışmanızı engellemeyecek olması, telefonunuzun sesinin kısık olması yararlı olacaktır.

7)En verimli olduğunuz saat dilimini belirleyin ve bu zaman aralığı sizin ritüeliniz olsun.

8)Başladığınız bir işi bile yarılamış gibi düşünün. Unutmayın başlamak bitirmenin yarısıdır.

9)Her gün en az bir işi yapmaya gayret edin.

10)Bütüne bakmak yerine parçalara bakın. Tıpkı puzzle yapar gibi hayal edin. Bütüne bakınca korkutucu gelebilir ama parçalarla uğraştığınız da işiniz kolaylaşacaktır.

11)Önce kolaylardan başlayın, sınavlarda da boşuna demezler evvela bildiklerinizden kolaylardan başlayın diye. Kısa sürede yapabilmek öz güveninizi arttıracaktır.

12)Kısa molalar verin: Her yaptığınız iş esnasında en az 5 dakika mola vermek yararlı olacaktır.

13)Kendinize küçük hediyeler verin: Bunun abur cubur olmamasına özen gösterelim. Meyve, ceviz, bir kaşık bal veya öz bakımla ilgili memnun edecek şeyler yapmak.

14)Uyku düzeninize önem verin. Uykunun önemi kaçınılmazdır. Beyin yeterince dinlenmemişse konsantrasyon güçlüğü yaşanabilir. Aynı saatte uyumada ve uyku süresinin aynı olmasında yarar vardır ve bu alışkanlık haline dönüşürse günün kalitesi de artacaktır.

15)Yapmakta olduğunuz işin sizin için anlamını sorgulayın. Size katkısı ne olacaktır kısa süreli ve uzun süreli yararı keşfetmek motivasyonunuzu arttır.

16)Gün sonunda tamamladığınız işlerin listesini tutun: Böylece kendinizle gurur duymak için nedenler gittikçe kabaracaktır.

17)Sosyal destek alın. Ailenizden, çevrenizde sevdiğiniz bir arkadaşın desteği sizin erteleme duygusuyla baş etmenizde etkili olur. Onlardan sizi kontrol etmelerini isteyebilirsiniz ya da bir araya gelerek ortak bir hedefi gerçekleştirmek sizi hem mutlu ederken hem de işin tamamlanmasını sağlar.

18)Kendinize kızmayın. Geçmişte yapmış olduğunuz hatalar iyi ki vardılar ki bugünü daha anlamlı geçirmek için bir ders çıkardınız ve bu yazıyı okudunuz. Bu yazıyı okuduğunuza göre siz şuan hazırsınız. Kendinizle gurur duyun.

Ve son olarak mükemmel diye bir şey zaten yoktur. Sizin için mükemmel gözüken bir iş, diğerleri için eksik kalabilir. Herkesin beklentisi birbirinden farklıdır. Bu nedenle, elinizden gelenin en iyisini yapın ve sonuç ne çıkarsa mutlu olmaya çalışın.

Hepinize mutlu haftalar dilerim.
Uzman Psikolog Diana Güler