HomeUncategorized“BENİM İÇİN DE BİTMEMİŞTİ”

“BENİM İÇİN DE BİTMEMİŞTİ”

“BENİM İÇİN DE BİTMEMİŞTİ”

Poyraz Karayel benim için bitmemiştiMurat Daltaban bir sezonluk aradan sonra yeniden “Poyraz Karayel”de… Ekibin “Mümtaz” açığını kapatan, senaryo gereği de Poyraz’dan bol bol bela işiten ünlü oyuncu, “Başarılı olmuş bir diziye geri dönüşün sıkıntıları olabilirdi. Ama senaristler Mümtaz’ın dönüşünü çok iyi hazırlamıştı” diyor.

Bir röportajınızda “Aslında oyunculuk yapacak bir karakterim yok, kendimle savaşarak bu işi yaptım” demişsiniz. Bu söyleminizden yola çıkarak, “neden oyunculuk” diye sorsam?
– Başlangıç kararım, tiyatro yönetmenliğiydi. Yönetmen olmak istiyordum. Yönetmenlik eğitimi veren bir okul da olmadığı için tiyatro oyunculuğu sınavlarına girdim. Yetenek sınavını geçince oyunculuk okumaya başladım. Ama Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü (DTCF Tiyatro) diğer okullardan farklı bir eğitim verdiğinden, kuram dersleri de çok yoğundu, kısmen yönetmenlik altyapısına da sahip oldum. Şimdi yönetmenlik yaparken oyunculuk bilgisinin çok faydasını görüyorum. Oyuncuyu tanımadan yönetmenlik yapmak, küreksiz kayıkla denize açılmak gibi.

“Poyraz Karayel” üçüncü sezona bomba gibi başladı. Neler söylemek istersiniz?
– Bir dizinin başarılı olmasında çok fazla etken vardır. Kısa sürede doğru kararı vermek zorundasınızdır. Rekabet çok serttir. “Poyraz Karayel” bunları becermiş olduğu için başarılıdır. 3’üncü sezonu gören dizi sayısı azdır. Sezon sayısı arttıkça risk artar, başarı daha da zorlaşır. “Poyraz Karayel” altyapıda sağlam olduğundan bu sezonu da başarıyla tamamlayacaktır.

EKİP MÜMTAZ’IN DÖNÜŞÜNÜ ÇOK SEVDİ
“Poyraz Karayel”in ilk sezonunda da ekrandaydınız. Bu sezon geri dönüşünüz izleyiciyi çok heyecanlandırdı. Özellikle Poyraz (İlker Kaleli) ile olan sahneleriniz. Senaryo size tekrar geldiğinde neler düşündünüz?
– Fazla bir şey düşünmedim aslında. Başarılı olmuş bir diziye geri dönüşün sıkıntıları olabilirdi. Ama senaristler Mümtaz’ın dönüşünü o kadar iyi hazırlamıştı ki çok iyi bir giriş oldu. Tüm ekip Mümtaz’ın dönüşünü o kadar sevdi ki, bana da oynamak kaldı. Bir oyuncu için sevilen karakteri oynamak kadar konforlu bir şey yoktur.

Ekranda birçok yeni başlayan yapım varken neden “Poyraz Karayel”?
– “Poyraz Karayel”deki işimi tamamlamamıştım daha, benim için de “Poyraz Karayel” bitmemişti.

Mesleğiniz gereği birçok karaktere bürünüyorsunuz, gerçek hayatınızda bu durumdan etkilendiğiniz zamanlar oluyor mu?
– Hayır, işin kuralı hayatını sağlıklı sürdürmektir. Bunun için eğitim alırsın.

BİRKAÇ İŞİ BİR ARADA YAPMAYI SEVENLERDENİM
Televizyon izleyicisi sizi oyuncu olarak tanıyor ancak tiyatroda yönetmenlik de yapıyorsunuz. DOT’un yeni sezonunda “Nefesinizi Nasıl Tutarsınız?” ile yine yönetmen koltuğundasınız. Aralıkta nasıl bir oyun izleyeceğiz?
– “Nefesinizi Nasıl Tutarsınız?” modern bir Faust hikayesi. Ben aynı zamanda oyuncu kadrosundayım. Bu yüzden işim biraz daha zor.

Hayalinizde çekmek istediğiniz bir dizi veya sinema filmi var mı, var ise başrolde kimi oynatmak istersiniz?
– Öyle bir hayalim yok. Tüm hayallerim tiyatroyla ilgili…

Hem dizi hem tiyatro yapmak, zamanlama açısından zor olmuyor mu?
– Hayır, ben birkaç işi bir arada yapmayı sevenlerdenim. Daha da dinlendiriyor beni bu durum. Beni yoran, çalışma saatlerinden ziyade çalıştığım ekiplerin yavaşlığı oluyor. Poyraz’ın ekibi ilk seneden beri çok iyiydi. Rahat çalışıyorum. Konsantre noktamı bir yerden diğerine taşımak beni rahatlatıyor.

DOT özel tiyatrolar arasında öne çıkan adreslerden. Bunu neye bağlıyorsunuz?
– Tutkuyla çalışılıyor, tiyatronun kadim bilgisinin anlamını biliyor, seyircisini seviyor, seyircisiyle vakit geçirmeyi özel ve kıymetli buluyor.

YAZILMAYA DEĞECEK BİR HİKAYEM YOK
Kendi hayatınız yazılsaydı, kimin sizi oynamasını isterdiniz? 
– Hiç yazılmaya değecek bir hikayem yok. O yüzden kendimden çok başkalarının hikayelerini anlatmayı seviyorum.

İzleyicinin bıkmaması için oyuncunun neler yapması gerekir?
– Her başladığınız rolde başarılı olmak için çabalarsınız. Başarı da bir oyuncu için, kendinden başka birçok birleşenin başarısıyla ilişkilidir. O birleşenleri doğru incelemek ve değerlendirmek gerekli.

Yeni nesil oyunculara verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
– Çok çalış ve kendini yetiştir. Ama ne çalışacağın hakkında bilgin olsun.

SEYİRCİYE TAVSİYEM:BOL BOL OKUYUN
Dizi ve set dışında nasıl bir hayatınız var?
– Kalabalıktan uzak… Ailem, kitaplarım ve müzik. 

Son olarak “Poyraz Karayel” izleyicilerine neler söylemek istersiniz?
– Oğuz Atay okuyun. Bol bol okuyun…