HomeMagazinSARAYBOSNALI GÜZEL TUĞÇE SAYIN İLE MODA HAKKINDA HER ŞEY

SARAYBOSNALI GÜZEL TUĞÇE SAYIN İLE MODA HAKKINDA HER ŞEY

SARAYBOSNALI GÜZEL TUĞÇE SAYIN İLE MODA HAKKINDA HER ŞEY

Eski futbol spikeri başarılı modacı Tuğçe Sayın çıkaracağı moda markası için bir araya geldik ve modayı konuştuk.

Biraz kendinden bahseder misin?

Aslen SarayBosnalı’yım, İstanbul’da doğdum. Ailemle beraber İstanbul’da yaşıyorum. Uludağ Üniversitesi işletme mezunuyum ardından Başkent İletişim Bilimleri Akademisinden sunuculuk spikerlik eğitimi aldım. Sonrasında Vakko Esmod’tan moda eğitimi alarak bu yönde ilerlemeye karar verdim.

İşletme mezunusunuz spikerlik ve moda nereden aklınıza geldi?

-Sunucu olmak benim çocukluk hayalimdi. En başta hobi olarak Başkent İletişim Bilimleri Akademisin den Spikerlik-Sunuculuk eğitimi almaya başladım sonrasında. Yerel bir kanaldan süperlig için futbol spikerliği teklifi aldım ve program sunmaya başladım. Ardından futbol plus dergisine fanatik ünlü isimlerle röportaj yapıp yazdım sonrasında magazin editörü olarak mesleğe kısa süre devam ettikten sonra o renkli camia beni sevmiş olsa da ben yeteri kadar sevemedim. Giyime kuşama olan merakımdan Vakko Esmod dan Moda Eğitimi almaya başladım sonrasında dünyaca ünlü Hollywood starlarını giydiren Zeynep Arcay markasında 6 yıl boyunca marka yöneticiliği ve moda danışmanlığı yaptım Madonna, Jennifer Lopez, Victoria Secret Meleklerı, Kendall Jenner, Jessica Biel… Ve aklınıza gelen dünyaca ünlü Amerikalı kadınları giydirmenin gururunu yaşadım. Risk almadan hiçbir şey olmuyor modaya olan sevdam bu işte kendi başıma ilerlemem gerektiğini söyledi ve kendi markamı kurmaya karar verdim.

Peki Hollywooda tarzını en beğendiğiniz kadın kim?

-Kesinlikle dünyanın en cool kadını Kate Moss. Bir röportajında Ben bir moda tasarımcısı değilim. Moda okumadım, çizim yapamam. Ama bir eşarptan bile elbise yapabilirim’’ demiş…
Neden spikerliği bıraktınız?

-Beni moda sektörü çok daha mutlu ediyor. İnsanları giydirmek yada tasarladığım ürünleri insanlar üzerinde görmek çok daha mutluluk verici. Sevdiğiniz işi yaparsanız bir gün bile çalışmak zorunda kalmazsınız bu söz benim çok hoşuma gidiyor bende öyle yapıyorum işimi severek ve aşkla yapıyorum .

En çok yaptığınız hangi işinizi kendinize yakın buldunuz?

-Ben terazi burcuyum yani zeraafet burcu oluyormuş aslında seçtiğim her iki meslekte beni yansıtıyor. Moda bende bir tutku ama yaşam tarzım günün her anı evde bile uyum içinde olmalıyım kendimi aynaya baktığımda hep tarz bulmalıyım. İyi ki moda…Benim için çok doğru meslek.

Entelektüel bir yapınız var? Meslek Dışında başka uğraşlarınız var mı?

– Öncelikle çok teşekkür ederim evet sosyal bir insanım ve meraklı bir yapım var neye merakım olursa o işi de bilgim olmalı mesela profesyonel makyaj yapıyorum ama sadece kendim için eğitim aldım onun dışında at biniyorum ve çocukluğumdan beri çok iyi bir buz pateni kullanıcısıyım. Piyano çalıyordum lise yıllarımda aslında tekrar başlamayı çok istiyorum. Yardım severim birçok kurumdan ödüllerim var. Elimden geldiğince kendimi geliştirmeyi öğrenmeyi öğrendiklerimi aktarmayı seviyorum.

İllerdeki meslek hayaliniz nedir?

– Moda da ilerlemek sevdiğim sanatçılar için sahne kıyafetleri tasarlamak.

Sizce moda nedir?

-Moda; öylesine ışıltılı bir dünya ki, dışarıdan bakan çoğu kişi bu göz kamaştırıcı ve şaşaalı dünyanın içine girmek; renklerin, desenlerin büyüsüne kapılmak, hayallerini, farklılıklarını özgürce yaşamak tüm bunların yanında şöhret, imaj, güç ve sonuç olarak da paranın getirdiği o lüks hayatın sahibi olmak istiyor. Ama moda dünyasının içinde yer edinebilmek, hele ki bu gerçek üstü dünyanın başrolünü paylaşan tasarımcılardan biri olabilmek, dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Bu büyülü kapıdan içeri girebilmek için öncelikle azim, sabır, ciddi bir eğitim, yetenek, büyük bir tutku ve bir hayli de şanslı olmak gerekiyor.Ama, bu renkli dünyanın içine “moda tasarımcısı” olarak girmeye kararlıysanız o zaman “Nasıl moda tasarımcısı olunur ?” sorusunun cevabını öğrenmekle ilk adımı atabilirsiniz. Belki de bu konuda en çok merak edilen soru “Moda tasarımı kariyerine başlamanın bir yaşı var mı? ” Buna şöyle cevap verebilirim, ister 14 yaşında olun, ister 40 eğer içinizde moda tutkusu varsa, sizin için ne çok erken ne de çok geç. Şunu söyleye bilirim ki, okuldaki profesörlerimden biri, bu mesleğe yıllarca bambaşka bir alanda çalıştıktan sonra 40’lı yaşlarda başlamış ve yıllarca dünyanın sayılı markalarının koleksiyonlarını hazırladıktan sonra, şu an halen moda dünyasına yeni yetenekler yetiştirmek için okulda dersler veriyor ve ne mutlu ona ki, geçtiğimiz ay 75. yaş gününü öğrencileri ile birlikte kutladı. Bir keresinde, eğitmenlik hayatı boyunca yetiştirdiği en yetenekli öğrencisinin, bu işe 15 yaşında başladığını şu anda 20’li yaşlarda olmasına rağmen kendi firmasını kurup milyon dolarlar kazandığını ayrıca Marc Jacobs’un 14, Pierre Cardin’in 15 yaşında bu işe başladığını anlatmıştı. Yani, burada anlatmak istediğim şey, içinizde moda tutkusu olduğu sürece, tasarım işine, ne başlamak nede bırakmak için yaşınızın hiç bir önemi yok! “Moda değişir ama stil devam eder.” Coco Chanel…

Son olarak neşeli ve pozitif bir yapınız var Kendinizi motive etmek için güne nasıl başlarsınız?

-Her zorluğun altında bir güzellik olduğuna inanırım. Öncelikle kendimi hep böyle motive ederim ama geçen gün okuduğum bir yazı beni son derece motive ederken aynı zamanda duygulandırdıp ağlattı. Yazıda “sadece hayal et, bundan 10 yıl sonra, evlisin. İstediğin eve sahipsin. İyi bir işin var tatildesin. Çocukların uyuyor. Sen ve eşin oturmuş sohbet ediyorsunuz. Dışarıda kar yağıyor ve yarın cumartesi. Yaşadığın tüm zorlukları hatırlıyorsun. Hepsi bugün içindi. Sen başardın” yazıyordu. Bundan daha iyi motive edici bir yazı olamazdı benim için…